Bezoek aan de Triënnale 2024
20/04/2024
In april brachten de leerlingen van het derde kleuter en van de lagere school een bezoek aan de Triënnale in Brugge. Twaalf kunstenaars en architecten zijn voor Triënnale Brugge 2024 uitgenodigd om na te denken over de stad van morgen. Aan de hand van tijdelijke kunst- en architectuuringrepen reflecteren ze over nieuwe vormen van (her)gebruik. Hieronder lees je enkele eerlijke meningen van de leerlingen.
Lucinda Cremie en Louis Vanhee uit A3
Met 6 klassen van de school zijn we naar de Triënnale in Brugge geweest. We vertrokken op ’t Zand voor een wandeling met een gids. Zij heeft allerlei dingen verteld. Het mooiste kunstwerk vonden wij ‘Common Thread’ nummer 8. We kregen een stadsplan en een briefje met zaadjes om te planten.
Daarna zijn we naar een turnzaal van een school gaan eten want het regende en na de middag gingen we naar het oud Sint-Jansmuseum samen met het zesde leerjaar. Er was een beeld van een vrouw met een varken dat we erg mooi vonden. Ook was er het luisterverhaal ‘Het geheim van Hugo’ bij de schilderijen. Het was een grappig verhaal en de man in het verhaal zei ‘kak’.
Darya en Lhamo uit A6
Ik en mijn klasgenoten zijn op 19 april naar de Triënnale geweest. Dit zijn de kunstwerken die we hebben gezien:
"Under the Carpet" is een kunstwerk dat het Sint-Janshospitaal en de Minnewaterkliniek verbindt, dus een soort brug voor de twee hospitalen. We vroegen ons af wat de bedoeling was van dit kunstwerk. We vonden het leuk omdat er zoveel groen was.
De maker van “The Tower Of Balance” werd geïnspireerd door een bezoek aan het Belfort. Hij wou een vierde klokkentoren maken en de mensen laten vertragen met zijn architectuur, omdat hij vindt dat tijd te snel gaat. Het moment dat we "The Tower Of Balance" zagen, wilden we de bel laten rinkelen. We vonden het inspirerend en mooi.
Ze hebben “Empty Drop” in het Sint-Janshospitaalpark geplaatst omdat ze vonden dat het een “vergeten” park was. De kunstenaar vond dat Azië totaal anders is dan Brugge omdat er lege plekken zijn in Brugge. We vonden het speciaal en vonden dat er wat kleur in kon zijn.
Het kunstwerk “Who?” kan gezien worden als een kunstwerk in twijfel. De artiest wou laten zien wat een kunstwerk/monument kan zijn, dus dat het niet altijd saai is en dat er een raadsel is achter “Who?” We vroegen ons direct af wat dit eigenlijk is en wat de betekenis is.
"Common Thread" is gemaakt uit gerecycleerde PET-flessen. Het is in de vorm van een gebogen lijn en het valt op in de groene binnenruimte. Op dit moment is het nog ontsloten voor het publiek. We waren blij om te horen dat het is gemaakt uit gerecycleerde PET-flessen.
"Grains Of Paradise" is door de rijke handelsgeschiedenis van Brugge geïnspireerd. Het zijn bootjes op water gevuld met planten, kruiden en specerijen. We snapten het principe van het kunstwerk eerst niet, maar toen we uitleg kregen snapten we het.
Deze en nog zoveel andere kunstwerken zijn te vinden in Centrum Brugge!